Ішемічна хвороба серця – це хронічне захворювання, зумовлене недостатністю кровопостачання серцевого м’яза.

У переважній більшості випадків ішемічна хвороба серця є наслідком атеросклерозу коронарних артерій та призводить до ішемічного інфаркту міокарда.
Атеросклероз коронарних артерій – це поступове звуження (стеноз) або повне закриття (оклюзія) просвіту коронарної судини (судин, що кровопостачає серце). При звуженні просвіту коронарної судини, кровотік по цій артерії зменшується, що призводить до порушення живлення тканин серця і серце не отримує необхідної кількості кисню.
Також, атеросклеротична бляшка, що звужує просвіт судини, створює умови для утворення в коронарній артерії кров’яного згустку – тромба. При цьому надходження крові до відповідної ділянки може повністю припинитися, що призведе до відмирання клітин та розвитку інфаркту міокарда.
Стан, при якому відбувається порушення коронарного кровообігу, називається ішемією серця, а больові відчуття, що при цьому з’являються, називаються стенокардією або «грудною жабою». За наявності болю в грудях необхідно проконсультуватися з фахівцем і пройти обстеження:

  • електрокардіографію у стані спокою;
  • пробу з дозованим фізичним навантаженням на спеціалізованих велотренажерах (велоергометр);
  • лабораторні дослідження для аналізу ризику виникнення інфаркту міокарда

Однак дані цих досліджень нададуть інформацію про наявність захворювання, але не визначать ступінь, місце та розміри ураження.
Найбільш точним і достовірним методом, що дозволяє “побачити” коронарні артерії і точно визначити місце і ступінь їх звуження є коронарографія.

Результати коронарографії дозволяють:

  • прогнозувати перебіг захворювання;
  • вибрати найбільш ефективну методику лікування хворого

Нині метод є «золотим стандартом» у діагностиці ІХС. Він надійний, безпечний, добре переноситься хворими.
В основі цього методу лежить введення під місцевим знеболенням спеціального пристрою – інтродьюсера в стегнову артерію у ділянці пахвинної складки; плечову артерію у ділянці ліктьового згину або променеву артерію у ділянці промацування пульсу (радіальний доступ), після чого в спеціалізованій операційній, оснащеній рентгенангіографічною установкою, проводитися дослідження та оцінюються результати коронарографії.
Після закінчення дослідження катетер та інтродьюсер витягуються з артерії, а на місце проколу накладається стерильна туга пов’язка. Пацієнту призначається постільний режим до наступного ранку.
Таким чином, під час дослідження лікар отримує можливість точно знайти розташування атеросклеротичної бляшки, визначити ступінь звуження коронарної судини та виробити тактику подальшого лікування.

Самолікування може бути шкідливим

для Вашого здоров’я!

РЕЄСТРАТУРА: +380500303103; +380504875440; +380960303110; +380522366030