Інсульт — гостре порушення мозкового кровообігу (крововиливи та ін), що викликає загибель мозкової тканини.

З погляду сучасної медицини інсульт – це тяжке і дуже небезпечне судинне ураження центральної нервової системи.

Традиційна медицина знає лише два шляхи боротьби з інсультом – це профілактика та симптоматичне лікування наслідків хвороби. Про профілактику ми говоритимемо пізніше, тепер поговоримо про те, що відбувається в перші години і дні після інсульту.

Хворих з інсультом необхідно терміново госпіталізувати у неврологічне відділення, де є палати інтенсивної терапії. Однак слід пам’ятати про те, що перевезенню до лікарні не підлягають хворі в глибокому несвідомому стані з порушенням життєво важливих функцій. Як першочерговий захід, людині, яка перенесла інсульт, робиться укол.

Повторний інсульт

Імовірність повторного інсульту дуже висока, особливо протягом першого року після лікування. А другий інсульт у більшості випадків (близько 70%) веде до смерті. Тому треба вживати жорстких профілактичних заходів, які, якщо й не на 100%, але все ж таки значною мірою знизять ризик подібного повторення.

Причини виникнення інсульту

Емоції та стрес. Без емоцій життя неможливе, але, на жаль, часом негативні емоції починають переважати над позитивними і стрес стає хронічним. А будь-який стрес у будь-якої людини викликає підвищення серцевих скорочень і артеріального тиску, що збільшує навантаження на серце. Далі слідує зміна структури судин і виникнення атеросклерозу. Під час стресу різко збільшується і схильність судин до спазм, підвищується згортання крові, що спричиняє тромбози та порушення кровообігу, також рекомендується відпочинок у санаторії. І, якщо у здорової людини стрес тільки сприяє розвитку хвороби, то у хворої вона призводить до інфаркту чи інсульту.

Як убезпечити себе від інсульту

Оскільки високий артеріальний тиск (гіпертензія) є провідною причиною інсульту, слід постійно контролювати його коливання та вчасно вживати адекватних заходів. Зараз практично за символічну плату ви можете поміряти тиск у будь-якій аптеці та при цьому отримати необхідну консультацію щодо нормалізації вашого стану. Світовий досвід останніх десятиліть показує, що завдяки лише одному контролю за артеріальним тиском вдалося знизити випадки інфаркту міокарда у людей, схильних до серцево-судинних захворювань на 20%, а інсульту – на 50%!

Важливо!

Якщо верхнє число (ваш систолічний артеріальний тиск) постійно вище 140 або, якщо нижнє число (ваш діастолічний артеріальний тиск) постійно вище 90, вам слід обов’язково проконсультуватися у лікаря. Якщо лікар підтвердить, що ви маєте високий артеріальний тиск, він може рекомендувати якісь зміни в дієті, регулярні фізичні вправи або, у разі потреби, медикаментозну терапію.

Оскільки лікувальна терапія артеріальної гіпертензії постійно покращується, при правильному доборі препаратів ви не відчуватимете побічних ефектів, і якість вашого життя при цьому не постраждає.

Крім щойно викладених заходів, можна запропонувати також таке:

Дізнайтеся, чи немає у вас мерехтіння передсердь. Мерехтіння передсердь – це нерегулярні серцеві скорочення, що порушують серцеву функцію і дозволяють крові застоюватися в деяких відділах серця. Кров, яка не рухається тілом, може згортатися і перетворюватися на тромби. Потім скорочення серця можуть відокремити частину тромбу у загальний кровообіг, що може призвести до закупорки дрібних судин і відповідно до порушення мозкового кровообігу. Мерехтіння передсердь може бути діагностовано за допомогою електрокардіографії. Лікар може встановити діагноз і при ретельному дослідженні вашого пульсу. За наявності у вас мерехтіння передсердь лікар може запропонувати вам прийом препаратів, що зменшують згортання крові.

Якщо ви курите – припиніть. Куріння подвоює ризик інсульту. Як тільки ви припините курити, ризик інсульту у вас почне відразу знижуватися. Через п’ять років ризик розвитку інсульту у вас буде таким самим, як у некурців.

Якщо ви вживаєте алкоголь – робіть це помірно. Склянка пива, а ще краще вина, щодня може зменшити ризик розвитку у вас інсульту. Так що якщо у вас немає інших причин уникати прийому алкоголю, ви можете вдатися до цього засобу профілактики. Однак при цьому слід обов’язково пам’ятати, що надлишковий прийом алкоголю збільшує ризик розвитку інсульту. Крім того, алкоголь може негативно взаємодіяти з ліками, що приймаються, що створює додаткову небезпеку.

Дізнайтеся, чи немає у вас підвищеного рівня холестерину. Збільшення вмісту холестерину підвищує ризик розвитку інсульту, і зниження рівня холестерину (якщо він був підвищений) знижує ризик розвитку інсульту. Зниження вмісту холестерину у більшості людей вдається домогтися простою дієтою та фізичними вправами, і лише деяким потрібна медикаментозна терапія.

Якщо у вас діабет, суворо дотримуйтесь рекомендацій лікаря для контролю діабету. Наявність діабету підвищує ризик розвитку інсульту, але, контролюючи стан діабету, можна знизити ризик розвитку інсульту. Часто діабет може контролюватись лише уважним ставленням до харчування. Порадьтеся з лікарем щодо дієти, що відповідає вашим потребам та вашому стилю життя. Будьте готові до того, що лікар може запропонувати вам змінити стиль життя та призначити лікарські препарати, які дозволяють контролювати ваш діабет. Використовуйте фізичні вправи для підвищення вашої активності у звичайному житті.

Щодня займайтеся фізичними вправами, постарайтеся зробити так, щоб це стало звичкою. Не забувайте: тільки щоденна прогулянка протягом 30 хвилин може покращити стан вашого здоров’я і знизити ризик інсульту. Якщо вам не подобаються прогулянки, виберіть будь-які інші види фізичної активності: велосипед, плавання, танці тощо.

Крім того, всім без винятку, як тим, хто переніс інсульт, так і схильним до інсульту, рекомендується дієта з низьким вмістом солі та жиру. Зменшуючи кількість солі та жиру в харчуванні, ви знизите ваш артеріальний тиск, і тим самим, що важливіше, знизите ризик розвитку інсульту. Прагніть до збалансованого харчування з переважанням фруктів, овочів, круп та помірною кількістю протеїну.

Зверніться до лікаря, якщо у вас є проблеми з кровообігом. Інсульт може бути результатом проблем, пов’язаних із серцем, артеріями і венами або кров’ю, що тече по них. Лікар, оглянувши вас, може визначити наявність чи відсутність цих проблем та дати вам відповідні рекомендації. Наприклад, жирові відкладення, спричинені атеросклерозом або іншими хворобами, можуть порушувати кровотік по артеріях, які несуть кров від серця до мозку. У разі блокади цих судин може виникнути інсульт. При вираженій анемії та інших хворобах кровоносної системи обов’язково радьтеся з лікарем під час вирішення ваших проблем. Неправильне харчування і невідповідний спосіб життя при таких, здавалося б, абсолютно нешкідливих хворобах можуть призвести до інсульту. Проблеми кровообігу зазвичай лікуються медикаментозно. Якщо ваш лікар рекомендує вам ліки, приймайте їх відповідно до того, як вони прописані. Іноді для усунення проблем із кровообігом потрібне оперативне втручання. Наприклад, без цього не обійтись при блокаді артерій.

Перевірте себе, чим більша кількість з нижченаведених пунктів відноситься особисто до вас, тим вища ймовірність того, що з вами може статися ця неприємність. Отже, можна говорити про підвищений ризик інсульту, якщо:

  • один (або більше) із ваших кровних родичів переніс інсульт або інфаркт міокарда;
  • у вас діагностовано схильність до мікротромбоутворення;
  • ви страждаєте на артеріальну гіпертонію, стенокардію, дисциркуляторну енцефалопатію;
  • ви хворі на цукровий діабет;
  • ви курите чи зловживаєте алкоголем;
  • у вас порушений ліпідний обмін, вага тіла значно більша за норму;
  • у вас вже були чи є зараз порушення мозкового кровообігу: нейроциркуляторна дистонія, транзиторні ішемічні атаки, гіпертонічний церебральний криз.

Пам’ятайте, наявність у вас або у ваших близьких мінливих порушень мозкового кровообігу вказує на високий ризик інсульту! Зверніться до лікаря, не відкладайте профілактичні заходи.
І ще не забувайте таке! Якщо навіть зараз у вас є всі вищеперелічені ознаки, що взагалі малоймовірно, то і тоді ви маєте шанс уникнути інсульту. Для цього потрібно лише своєчасно вжити відповідних заходів, рекомендованих вам лікарем. Так що не впадайте у відчай. Навіть найбільш схильна до інсульту людина може уникнути його за умови правильно організованої профілактики, в той час, як абсолютно здорова людина при лінивому житті та непоміркованості, може заробити інсульт і не будучи схильною до нього.


Самолікування може бути шкідливим

для Вашого здоров’я!

РЕЄСТРАТУРА: +380500303103; +380504875440; +380960303110; +380522366030