Облітеруючий атеросклероз судин – це виникнення на стінках судин холестеринових бляшок, які ведуть до закупорки (облітерації) судини та спричиняють порушення кровопостачання органу або тканини, що живить уражену судину.

Атеросклеротичні бляшки можуть вражати будь-які артерії людського організму, але часто діагностуються в артеріях нижніх кінцівок, що призводить до атеросклерозу судин нижніх кінцівок.

Причин виникнення цього захворювання багато, але основними факторами ризику атеросклеротичного ураження судин є:
неправильне харчування;
● куріння;
● малорухливий спосіб життя.

Основними симптомами захворювання вважають:
болі;
● судоми;
● оніміння, що виникає при ходьбі і проходить у стані спокою, в м’язах стегна, в сідничній ділянці (висока кульгавість, що перемежується), в області гомілки (низька кульгавість, що перемежується).

Переміжна кульгавість є одним з найпоширеніших симптомів при атеросклерозі судин нижніх кінцівок. Даний симптом є ознакою того, що у спокої м’язова тканина нижніх кінцівок кровопостачається повною мірою, а при фізичному навантаженні кровопостачання по звуженим артеріям порушується і в тканинах виникає кисневе голодування.
При тривалому порушенні трофіки (живлення) тканин на шкірі починають з’являтися виразки, які поступово збільшуються та ущільнюються аж до виникнення гангрени.

Гангренозне ураження нижніх кінцівок найчастіше починає розвиватися з пальців стоп і за відсутності адекватної терапії висота поширення гангрени обумовлюється рівнем і ступенем зміни артерії.

Тактика лікування кожного хворого є індивідуальною та залежить від рівня ураження, протяжності та ступеня зміни артерії, а також наявності супутніх захворювань.
Чим менше атеросклеротичне ураження артерії, тим простіше та успішніше медикаментозне лікування.
Однак, при виборі терапії є основні загальні критерії лікування, що відповідають тяжкості ураження артерії.

При хромоті, що перемежується, передбачається наявність звуженої ділянки артерії. І тут ефективне використання ендоваскулярного лікування. Найчастіше застосовується дилятація (збільшення чи розширення кровоносної судини), або стентування звуженого артеріального сегмента.

При болях у спокої передбачається наявність повністю закупореної ділянки артерії з кровопостачанням ноги через колатералі (бічні або обхідні шляхи кровотоку, гілки кровоносних судин, які забезпечують приплив або відтік крові, крім основної судини (кровоносного стовбура) при його стисканні або тромбозі).
При довгих оклюзіях (закритих ділянках) більш застосовні хірургічні методи лікування:
● відкрите видалення атеросклеротичних бляшок (ендартеректомія);
● заміна ураженої ділянки веною, або тканинним протезом (шунтування).

Найбільш сприятливою стадією захворювання, що добре піддається медикаментозному лікуванню, є стадія переміжної кульгавості.

Несвоєчасне лікування може призвести до збільшення усіх симптомів атеросклеротичного ураження судин нижніх кінцівок, а також до незворотних змін, які призведуть до необхідності ампутації ураженої кінцівки.


Самолікування може бути шкідливим

для Вашого здоров’я!

РЕЄСТРАТУРА: +380500303103; +380504875440; +380960303110; +380522366030