Катаракта

Захворювання кришталика були відомі з глибокої давнини.

Термін «катаракта» означає «водоспад» і відповідає уявленню античних дослідників про розвиток патологічних змін кришталика.

Хірургічні методики видалення катаракти відомі ще з 500 р. до н. е.., коли в Індії набула поширення операція реклинації – вивихування мутного кришталика в склоподібне тіло шпателем через рогівковий парацентез (розріз).

У 1748 р. Жак Давиель вперше опублікував техніку операції екстракапсулярної екстракції катаракти, яка після численних удосконалень застосовується і донині.

З 1949 р. після першої успішної імплантації штучного кришталика Гарольдом Рідлі відкрилася нова сторінка рефракційної хірургії.

В сутності, прояви катаракти можна виявити майже у кожної людини старшої 55-60 років, питання тільки в тому, чи це впливає на зір і в якій мірі.

Причини розвитку катаракт

У розвитку катаракт основна роль відводиться порушенню обміну в тканинах кришталика у зв’язку з браком необхідних речовин.

Таким чином, зрив антиоксидантної системи захисту та утворення «шкідливих» продуктів обміну призводить до формування водяних щілин між клітинами капсули кришталика з подальшим їх руйнуванням.

Катаракти класифікуються за часом виникнення (вроджені та набуті), форми, локалізації помутніння та етіології (причина виникнення).

У розвитку катаракти проходять початкову, незрілу, зрілу і перезрілу стадії.

Виражене помутніння кришталика можна виявити вже при зовнішньому огляді ока, по зміні кольору зіниці. 

Консервативне лікування катаракт

Певне значення для профілактики катаракти мають підтримання високого рівня антиоксидантів в організмі, а саме – аскорбату (вміст у плазмі не менше 80 мкмоль/л), застосування аналогів природного пептиду карнозину, що діє як антиоксидант у водній та ліпідній фазі.

Медикаментозне лікування катаракти спрямоване на профілактику її прогресування в початковій стадії.

Дані препарати мають більше профілактичну, ніж лікувальну дію.

Однак ні профілактичні, ні лікувальні засоби не запобігають прогресуванню катаракти; вони лише допомагають, за неофіційною думкою багатьох фахівців, «скоротати час до операції».

Показання до оперативного лікування катаракт

Показання до операції при катаракті можна розділити на невідкладні та професійно побутові.

Невідкладні показання:

  • перезріла катаракта;
  • набухаюча катаракта (особливо при дрібній передній камері і вузькому або закритому куті передньої камери);
  • вивих або підвивих кришталика;
  • травматична катаракта з порушенням цілісності капсули.

Професійно побутові показання визначаються гостротою зору, яка необхідна у професійній діяльності або в побуті.

Гострота зору 0,3–0,5 є професійним показанням для операції. Крім того, показанням до операції можуть слугувати порушення бінокулярного зору і зниження якості життя пацієнта. Офтальмохірургія на даний час успішно справляється з цими вимогами.

Сучасна хірургія катаракти полягає у видаленні кришталика, зберігаючи його капсулу, куди в подальшому імплантують інтраокулярну лінзу (штучний кришталик). Катаракту можна видаляти у будь-якій стадії зрілості.

На даний час найбільш щадним і ефективним методом видалення катаракт стала ультразвукова факоемульсифікація. При цій методиці видалення кришталика відбувається через мікророзріз шириною не більше 2,2 мм, які не потребують накладення швів, що скорочує час післяопераційної реабілітації і дозволяє проводити операції амбулаторно (без госпіталізації).

Після значного вдосконалення ця технологія визнана в усьому світі золотим стандартом лікування катаракти.

Інтраокулярні лінзи зазнали значних змін з часу своєї появи. Стандартом стало використання гнучких лінз із гідрофобного і гідрофільного акрилу, здатних складатися для імплантації через малий розріз. Деякі лінзи оснащуються захисними світлофільтрами, знижують ризик розвитку дистрофії сітківки.

Більшість інтраокулярних лінз є монофокальні, для бачення в далечінь, але для читання необхідно користуватися окулярами. Останнім часом з’являються високотехнологічні мультифокальні лінзи, що дозволяють досягти високої гостроти зору, як вдалину, так і поблизу, скорегувати наявний астигматизм.

Термін повної реабілітації хворих становить до 1 місяця. Післяопераційний дискомфорт при цьому скорочується до декількох днів.

Переваги нашого медичного центру:

  1. Мікророзріз, що зводить до мінімуму ризик післяопераційних ускладнень.
  2. Сучасна хірургія, досвідчені хірурги проф. Жабоєдов Д. Р., к. м. н. Уманець Н.Н., лікар вищої категорії Повх В. Л.
  3. Високоякісні витратні матеріали та медикаменти – це одноразовий інструментарій,  найякісніші брендові медикаменти, інтраокулярні лінзи, вискоеластики, шовний матеріал. 
  4. Комфортне перебування, ввічливий досвідчений персонал.
  5. Післяопераційне спостереження до повного відновлення.
  6. Комплексний підхід до Вашого зору.

РЕЄСТРАТУРА: +380500303103; +380504875440; +380960303110; +380522366030