Делегація Лікарні Святого Луки у складі Урсола Г.М., Бондаря А.А. та Урсол Т.І. побувала на зустрічі з представниками групи American Heart of Poland (AHP).

American Heart of Poland – мережа клінік, які надають ургентну та планову допомогу хворим з гострим коронарним синдромом, з постінфарктний кардіосклероз, з різними жізнеугрожающімі порушеннями ритму серця. А також проводять спектр операцій на відкритому серці з аортокоронарного шунтування, по установці і заміні різних клапанів серця.

У співтовариство входять 32 клініки, санаторій для реабілітації хворих після кардіооперацій.

Клініки мають різну спеціалізацію. Частина з них займається аритмологією – виконують електроабляціі і кріоабляціі. Частина клінік займається ангіопластикою, виконують коронарографічне дослідження і стентування коронарних судин під контролем ангіографа. Ще частина – постановкою кардіостимуляторів і операцією на відкритому серці.

У деяких клініках присутній ноу-хау – комбіновані або гібридні операції. Тобто проводиться оперативне втручання з двох доступів, а саме: під контролем ангіографа проводиться ангіопластика, ендовазальної установки клапанів і, при необхідності, здійснюються операції на відкритому серці.

Внаслідок переговорів, було досягнуто ряд домовленостей між главою групи American Heart of Poland, фірмою «Ацинус» і Лікарнею Святого Луки.

Лікарський і керівний склад групи AHP проводитиме консультації хворих у нашому медичному центрі, а також – оперативне лікування за новими технологіями.

Зарубіжні колеги будуть ділитися досвідом, накопиченим за час існування клінік, а це близько 10 років активної роботи в плані організації діагностичного та лікувального процесу, нових методик ведення кардіальної патології. Також вони готові приймати наших лікарів на стажування і навчання.

Крім клінік у мережу товариства входить центр реабілітації хворих після кардіооперацій. Це сучасний медичний центр на 1200 місць у місті Більську.

У центрі чудова водолікарня, спа-зона, гірське чисте повітря, красива територія, чудові фахівці з реабілітації.

Є можливість проведення додіагностіки (МРТ, СКТ, ангіографічна операційна), консультації лікарів різних спеціальностей.

Окремим напрямком діяльності товариства є проект «Телемедицина».

Суть проекту. Хворий, прийшовши на прийом до кардіолога вперше, оглядається, йому встановлюється діагноз, призначається коригуюче медикаментозне лікування і видається прилад, який при необхідності може зняти електрокардіограму хворого.

У приладі знаходиться сім-карта, яка передає ЕКГ в центр телемедицини товариства.

Черговий лікар-кардіолог відкриває кардіограму, одночасно відкривається карта пацієнта, де вказані всі його особливості, а також номер телефону. Карта підтягує всі попередні ЕКГ хворого. Маючи перед собою всі необхідні дані, лікар-кардіолог аналізує стан хворого і приймає рішення про надання йому медичної допомоги.

Лікар може відразу передзвонити хворому та проконсультувати його.

Якщо є якісь життєзагрожуючі форми порушення ритму, ознаки гострого інфаркту міокарда або виникають ішемії серцевого м’яза, то лікар радить хворому, що йому потрібно зробити в першу чергу і чи потрібно йому викликати додому лікаря або викликати швидку допомогу для транспортування в лікарню або звертатися до лікаря в плановому порядку.

Якщо хворий не відповідає на дзвінок, то лікар може сам викликати йому швидку медичну допомогу.

Маючи при собі такий апарат, хворі відчувають себе більш впевнено, безпечніше, тому, що є люди, які можуть допомогти в критичній ситуації.

При розвитку гострих ішемічних станів є можливість використання, так званої золотої години, коли пацієнта в терміновому порядку доставлять в центр ангіопластики, що знаходиться на найменшій відстані від пацієнта.

Такий проект вже існує у Львівській області та планується відкриватися в Києві на базі інституту удосконалення лікарів.

Відкриття центру телемедицини в місті Кропивницькому наблизить кардіологічну допомогу населенню нашого міста і області.

Керівники Лікарні Святого Луки заручилися підтримкою і сприянням фахівців товариства Американського серця в Польщі у відкритті такого центру.

Найближчим часом ми плануємо провести спільну конференцію за участю представників польської сторони. Зарубіжні колеги розкажуть про методики, які вони використовують, про сам проект, досвід впровадження проекту в Польщі.