Атеросклероз – одна з форм склерозу артерій, що супроводжується розвитком у стінках артерій фіброзної тканини, яка призводить до їх ущільнення і порушення функції.

Атеросклеротично змінені судини як би покриваються зсередини “іржею”, в результаті чого звужуються, а іноді і повністю перекривається їх просвіт.

Це призводить до порушення нормального руху крові по судинах, і, як наслідок, виникнення інфарктів міокарда (ушкодження серцевого м’яза), інсультів (головного мозку), почастішання нападів стенокардії (болю в грудях) і т.д.

Що призводить до виникнення атеросклеротичних бляшок?

Існує безліч таких причин. Сучасна наука розцінює їх як фактори, що сприяють розвитку цього процесу, які в поєднанні дають той чи інший ризик розвитку цих захворювань. В даний час цих “факторів ризику” виявлено близько 250. І вчасно розпочата “боротьба” з найбільш важливими з них може істотно поліпшити стан Вашого здоров’я і попередити катастрофу.

Основною речовиною, з якої складається бляшка на початку її розвитку, є холестерин. Підвищений вміст холестерину призводить до швидкого формування цих бляшок практично у всіх судинах організму. Але слід чітко розрізняти його “хороші” і погані “фракції. Особливо небезпечний холестерин, який міститься в ліпопротеїнах низької щільності (його називають бета-холестерин або ХС-ЛПНЩ). Навпаки холестерин, який міститься в ліпопротеїнах високої щільності (альфа-холестерин або ХС-ЛПВЩ) сприяє виведенню його з цих бляшок. І природно, чим більше “поганого” і менше “хорошого”, тим швидше буде протікати розвиток атеросклерозу. Тому найбільш важливим показником є ​​їх співвідношення (ХС-ЛПНЩ / ХС-ЛПВЩ).

Звідки береться холестерин в организмі?

В основному, ми його отримуємо з їжею. Тому в першу чергу слід правильно харчуватися. Звучить банально, але дійсно, підбір дієти – це наріжний камінь будь-якої терапії, спрямованої на нормалізацію рівня ліпідів. Часто однієї тільки корекції дієти досить для того, щоб купірувати гіперліпідемію, особливо, якщо вона обумовлена ​​неправильним харчуванням або ожирінням.

Ожиріння – це первинна причина гіперліпідемії, тому потрібно прагнути до нормальної ваги тіла.

Критерієм ожиріння є перевищення ваги тіла більш ніж на 20% від верхньої межі діапазону нормальної ваги. При ожирінні дієту слід підібрати таким чином, щоб щотижня вага знижувалася на 0.5-1 кг. Домагаються цього, виключаючи з раціону висококалорійні продукти, зберігаючи той же режим прийому їжі.

Усі продукти (умовно) можна розділити на три групи

«Бажані» – зазвичай містять мало жирів і багато клітковини, вони повинні регулярно використовуватися і бути частиною дієти.

Продукти, що рекомендуються для помірного використання, містять поліненасичені жири або невеликі кількості насичених жирів. Оскільки в дієті повинно міститися мало жирів, допускається лише помірне споживання цих продуктів.

Наприклад:

а) нежирне м’ясо не більше 3 разів на тиждень;
б) сир середньої жирності, м’ясний і рибний паштет 1 раз на тиждень;
в) домашній кекс, печиво, кондитерські вироби, виготовлені на маргарині або рослинному маслі, 2 рази на тиждень;
г) картопля, смажений на рослинній олії, 1 раз в два тижні.

«Небажані» продукти містять велику кількість насичених жирів, і їх, по можливості, слід уникати.

Фактори ризику розвитку атеросклерозу (окрім високого рівня холестерину та ожиріння)

  • Підвищений артеріальний тиск (вище 140/90) відноситься до “глобальних чинників ризику”, тому своєчасна консультація лікаря і постійний прийом гіпотензивних препаратів може позитивно вплинути на процес лікування атеросклерозу.

  • Куріння, токсично діючи на внутрішню стінку судини, викликає появу мікротріщинок у них, що призводить до їх крихкості і сприяє формуванню на цьому місці нових бляшок. Навіть при відмові від куріння, ще 6 місяців ці речовини роблять свій згубний вплив на судини.

  • Спадковість. Перш за все, ризик підвищується, якщо у Вашої матері або батька, брата або сестри відзначалися подібні захворювання. Важливий і вік, в якому у них вони були: чим молодший хворий родич, тим вище ризик.

    Крім того, окремо виділяють, як фактор ризику розвитку атеросклерозу, цукровий діабет. Своєчасне і ефективне лікування цукрового діабету істотно знижує ризик розвитку атеросклерозу і його ускладнень.

    Не викликає сумнівів, що помірні регулярні фізичні навантаження на свіжому повітрі, роблять позитивний вплив на рівень ліпідів крові, а недолік фізичної активності – навпаки (гіподинамія). При цьому допустиме навантаження повинне проводитися з урахуванням наявності побічних захворювань, і призначатися повинне індивідуально за погодженням з лікарем.

    Перевірити рівень холестерину крові та проаналізувати фактори ризику атеросклерозу Ви можете, відвідавши свого сімейного лікаря або звернувшись на прийом до терапевта нашого медичного центру.

Самолікування може бути шкідливим

для Вашого здоров’я!

РЕЄСТРАТУРА: +380500303103; +380504875440; +380960303110; +380522366030