Про внутрішньо-артеріальну хіміоемболізацію, як ефективний метод лікування онкологічних захворювань, розповідає лікар-інтервенційний радіолог

Авдосьєв Юрій Володимирович

Онкологія – проблема, яка нікого не залишає байдужим. Коли у когось із рідних, близьких або просто знайомих виявляється злоякісна пухлина, ми, звичайно ж, намагаємося підтримати людину і навіть допомогти. Але чи достатньо ми знаємо про сам рак і методи його лікування?
Обізнаний – значить озброєний! Ми допоможемо вам озброїтися у боротьбі проти онкологічного захворювання.
Крім хірургічного лікування, променевої і системної хіміотерапії в останні роки за кордоном широко застосовується метод внутрішньоартеріальної хіміоемболізаціі (ВАХЕ).
Тому ми взяли інтерв’ю у лікаря, який має найбільший в Україні досвід роботи в інтервенційній радіології – більше 30 років. Це – лікар вищої категорії, доктор медичних наук, завідувач рентген-хірургічним відділенням ДУ «Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В. Т. Зайцева НАМН України », професор кафедри онкології та дитячої онкології ХМАПО Юрій Авдосьєв.

Юрію Володимировичу, ви знову в лікарні Святого Луки і проводите тут внутрішньоартеріальну хіміоемболізацію декільком пацієнтам. Розкажіть трохи, що це за процедура?
Це – малоінвазивний метод паліативного лікування онкологічних хворих, що полягає у підведенні хіміопрепарату по артеріях безпосередньо до самої пухлини з подальшим закриттям цих артерій спеціальними частками, званими «емболи». Внаслідок цього досягається протипухлинний лікувальний ефект, як за рахунок тривалого перебування хіміопрепарату у пухлині, так і за рахунок некрозу самої пухлини у результаті перекриття кровотоку до неї.

Пухлини в яких органах можна лікувати методом ВАХЕ?
Цим методом можна лікувати практично всі злоякісні неоперабельні пухлини у будь-яких органах, оскільки пухлина має артеріальне кровопостачання. Це – пухлини шлунка, печінки, кишківника легенів та ін.

Це одноразова процедура, чи вона проводиться у кілька етапів?
Ця малоінвазивна операція виконується у кілька етапів, в залежності від завдань лікування. Це може бути одноразова маніпуляція, яка виконується, як етап підготовки перед радикальною операцією. Якщо ж хворий неоперабельний, то маніпуляцію виконують кілька разів з наступним контролем за проведеним лікуванням у динаміці. Залежно від результатів КТ або МРТ, ми визначаємо доцільність подальших таких втручань.

Скільки триває ця процедура?
Все залежить від анатомії кровопостачання органу, в якому утворилася пухлина. Це може бути 20-30 хвилин, іноді і до 1-ї години. Чим швидше ми зайдемо в артерію, яка живить пухлину, тим швидше виконаємо саму маніпуляцію.

Хто призначає пацієнту лікування саме методом ВАХЕ?
Є так звана мультидисциплінарна команда, яка визначає показання до застосування того чи іншого методу протипухлинного лікування онкологічного хворого, у тому числі і для хіміоемболізаціі.
Хіміоемболізацію виконує інтервенційний радіолог.
(Мультидисциплінарна команда в онкології – група різних фахівців, у тому числі онкологи, хірурги-онкологи, радіологи, які приймають рішення про вибір оптимальних методів лікування та їх послідовність у даного пацієнта з онкологічним захворюванням)

Чи є якісь протипоказання до застосування даного методу лікування?
Звичайно, є, як і при будь-якому хірургічному втручанні. Це – непереносимість йодовмісних препаратів, важкий загальний стан хворого, серцево-легенева декомпенсація та ін.

Чи необхідна якась реабілітація, відновлення після цієї процедури?
З огляду на те, що після емболізації протягом 2-3-х днів є больовий синдром, підвищення температури, то реабілітація зводиться до обмеження активного способу життя у цей період, застосування антибіотиків, протизапальної терапії. Через 1-2 тижні – звичайний спосіб життя.

Як можна проконтролювати результат ВАХЕ?
Будь-яке втручання у онкологічних хворих вимагає виконання в динаміці КТ, МРТ та інших спеціальних методів дослідження. Тому, через 1-2 місяці після того чи іншого втручання необхідно пройти контрольне діагностичне дослідження.

Який прогноз такого лікування?
Основне число пацієнтів, у яких виконується хіміоемболізація, – це хворі, яким не можна виконати оперативне втручання. За статистикою, в залежності від верифікації діагнозу, – до 5 років виживання.

Така процедура вимагає використання спеціального медичного обладнання. Що це за обладнання?
Для виконання внутрішньоартеріальної хіміоемболізаціі необхідний  ангіографічний апарат, оскільки це втручання виконується під рентген-контролем.

Лікування проводиться з використанням рентген-апарату. Що ви скажете про променеве навантаження для пацієнта і всього медичного персоналу, задіяного у даному процесі?
Звичайно, є опромінення, але з огляду на те, що персонал знаходиться в засобах захисту, маніпуляція виконується швидко, то ні пацієнт, ні персонал великого променевого навантаження не отримують.

(На фото: операційна медична сестра у захисному костюмі вагою у 15 кг)

Крім лікаря, який безпосередньо виконує ВАХЕ, який ще персонал задіяний у проведенні процедури?
Крім лікаря, який виконує цю маніпуляцію, в операційній знаходяться операційна медсестра, лаборант, анестезіолог та анестезистка.

Скільки таких операцій одна команда може провести за день?
В принципі, все залежить від того, наскільки складна маніпуляція. У середньому – 10-12 втручань.

Наскільки цей метод поширений в Україні, чи достатньо фахівців?
На сьогоднішній день, цей метод не дуже поширений в Україні. По-перше, недостатньо фахівців для виконання цих маніпуляцій. Не всі лікарні оснащені відповідною апаратурою. І, на жаль, не завжди онкологи пропонують пацієнтам цей дуже ефективний метод лікування.
Потрібна популяризація методу хіміоемболізаціі, оскільки сучасні дані щодо цього методу лікування, як закордоном, так і у нас, говорять про те, що метод дуже високоефективний. Його доцільно впроваджувати в лікарнях.

У яких містах виконують ВАХЕ?
Таке втручання проводять у Вінницькій і Чернігівській обласній лікарні, у Харкові, де я безпосередньо працюю, у Кропивницькому (в Лікарні Святого Луки), Краматорську та в деяких інших лікарнях, оснащених відповідною апаратурою.
Бажано, щоб  у тих лікарнях, де є в штаті онкологи і відповідна апаратура, проводили цю маніпуляцію.

Як часто ви буваєте у Кропивницькому, чи проводите ви консультації?
У Кропивницькому, в Лікарні Святого Луки, я буваю один раз на місяць. Консультую хворих, виконую хіміоемболізацію у той же день. Попередньо з лікарями дивимося знімки, результати обстежень і визначаємо, чи потрібне таке втручання у тому чи іншому випадку, а також – коли і скільки маніпуляцій потрібно виконати.

Які медичні документи, обстеження, аналізи треба з собою принести пацієнтові, щоб консультація була максимально ефективною?
Перше – це висновок онколога, діагноз, обов’язково повинна бути верифікація діагнозу: біопсія, імуногістохімія, а також дані діагностичного обстеження: КТ, МРТ, клінічні аналізи.
Чим більше інформації на руках у пацієнта на момент консультації, тим повніше ми можемо оцінити його стан і запропонувати той чи інший метод лікування.

Ви регулярно приїжджаєте у Кропивницький, чому ви обрали саме Лікарню Святого Луки?
Ми обрали Лікарню Святого Луки тому, що в цій лікарні є відповідна апаратура, є контакт керівництва лікарні з онкологами. Лікарі мають сертифікати онкологів, правильно проводять підбір хворих для цієї маніпуляції. У результаті виграють усі, в тому числі і пацієнти, і лікарі.

З вдячністю за бесіду ми відпускаємо лікаря в операційну, його чекають пацієнти.

Під авторством Юрія Володимировича Авдосьева найближчим часом вийде монографія «Інтервенційна радіологія в онкохірургії». Юрій Володимирович пообіцяв нам наступного разу поговорити про цю роботу, яка може стати настільною книгою не тільки для інтервенційних радіологів, а й для лікарів, які займаються лікуванням онкологічних хворих.

Якщо у вас є запитання щодо проведення внутрішньоартеріальної хіміоемболізації чи необхідність консультації лікаря, пишіть нам на e-mail: acinus.hospital@gmail.com 

РЕЄСТРАТУРА: +380500303103; +380504875440; +380960303110; +380522366030